Захистіть свій фінансовий номер телефону

Фінансовий номер телефону - це номер, прив'язаний до ваших банківських рахунків. Той самий номер, який ви використовуєте для входу в Приват24 або інший інтернет банк. 

Наші співвітчизники не звикли дбайливо ставитися до таких номерів. Ми безтурботні: ми використовуємо в якості фінансового номер від "одноразової" сім карти, купленої в першому-ліпшому кіоску. Ми не тільки не користуємося контрактним підключенням, але навіть не прив'язуємо такі номери до своїх документів. Ми часто можемо розмістити фінансовий номер на дошках безкоштовних оголошень або у відкритому вигляді в соціальних мережах.  

Чим фінансовий номер відрізняється від звичайного

Люди забувають, а може і не знають, що, маючи доступ до фінансового номеру, будь-який бажаючий може:

А отримати доступ до номера телефону, що не прив'язаний до документів, можна дуже просто. Будь-який оператор відновлює такі анонімні сім картки як загублені, досить тільки назвати йому історію останніх викликів і поповнень. У різних операторів процедури можуть відрізнятися в нюансах, але все ж, багато чого вони не вимагають. 

Часто жертви виявляють нечувану довірливість і самі називають шахраям відсутні дані, такі як код підтвердження.

Чому фінансовий номер потрібно берегти

Щоб було зрозуміліше, заволодівши фінансовим номером телефону жертви, шахрай може не тільки витратити всі наявні на рахунках жертви гроші (це було б занадто просто). Справжні професіонали ще й набирають на ім'я щасливця максимальну кількість кредитів всюди, де дають. Особливо креативні далі використовують ті ж особисті дані для шахрайства з нерухомістю (здача в оренду чужих квартир без відома господарів тощо). А й правильно, чого добру пропадати. 

Здоровий глузд підказує нам, що кожен громадянин сам відповідальний за збереження своїх особистих даних. Такої ж думки, як не дивно, українське законодавство. Якщо дав шахраям забрати свій фінансовий номер, вважай, сам і винен, а значить, по кредитах розплачуйся теж сам. 

Як захистити свій фінансовий номер від крадіжки

Все дуже просто:

Крім того, ніколи нікому не називайте

Якщо ви отримуєте дзвінки з невідомих номерів і хтось поповнює ваш телефон на невеликі суми без вашої прохання, це ознака, що вашу симкарту намагаються викрасти. Те ж вірно, якщо вам раптом дзвонить "співробітник оператора" і під виглядом якоїсь перевірки спробує змусити вас повідомити одноразовий пароль, який прийшов в смс. Такі розмови не можна продовжувати. Кладіть трубку і дзвоніть оператору, повідомте, що ваш номер намагаються викрасти. 

Також не зашкодить заблокувати всі ваші карти та рахунки. Більше інформації про боротьбу з кібершахраями можна отримати на спеціальній сторінці проекту Уряду України "Шахрай Гудбай"

Отримати кредит

11 травня 2021 : Microcash


Похожие статьи